Stretch sträcker på sig med Tosa Group
Svenska Stretch, specialist på sträckfilmning, lanserar en ny plattform från italienska Tosa Group med revolutionerande kapacitet och laddar för årets Scanpack i Göteborg i oktober.
Stretch är ett familjeföretag som år ut och år in får de stora kundernas förtroende. Men så har man också mer än 40 års erfarenhet av sträckfilmning. Sedan flera år är Stretch italienska Tosa Groups förlängda arm i Sverige, ett samarbete som visat sig vara lyckosamt för båda parter. I Stretchs kundlista glänser storföretag som Carlsberg, DHL, Stora Enso, med flera.
Vi är fokuserade på helhetslösningar för företag med behov av stor kapacitet för sträckfilmning eller bandning eller annan teknik för att säkra godset på pallen. Tosa Group är vår samarbetspartner inte bara på sträckfilmning utan kompletta helhetslösningar som kan inkludera rullbanor, pallomater, palleteringsceller, robotar och mycket annat. Vår styrka är att hjälpa kunden från idé till mål, säger Jens Hellström, vd. Han är andra generationen i det företag som startades av hans far på 1970-talet.
FOKUS PÅ FILM
Själv kom Jens Hellström in i företaget efter en racingkarriär inom STCC, först som förare för Honda och sedan som teamchef för Porschestallet i Sverige. Hans roll blev de första åren att fokusera på hur företaget kunde hjälpa sina kunder att minska användningen av sträckfilm. Det kan låta motsägelsefullt men har tvärtom blivit en del av företagets framgångssignum.
Vi levererar sträckfilm av så hög kvalitet att vi kan lova alla som idag använder konventionell film att vi kan halvera deras årsförbrukning av film. Med bibehållen eller högre sammanhållande kraft på pallen ska kanske tilläggas, säger Jens med ett leende.
Att det inte är tomt prat och skryt kan bevisas innan kunden fattar sitt investeringsbeslut. Kunden kan själv överbevisa sig genom ett kostnadsfritt sträckfilmstest. Stretch mäter hur väl sträckfilmen håller ihop kundens pallgods i ett testcenter. Här kan också göras krocktester och andra tester för oförutsedda påfrestningar pallen kan utsättas för.
MILJÖFAKTORN
Tunnare film för inte bara materialbesparing med sig. Det spar också tid eftersom det går fler varv på en rulle och rullbyten inte behövs så ofta. Idag har miljöaspekten också kommit in som faktor när det är dags att bestämma vilken sträckfilm som ska användas. Här finns en stor potential att minska sin CO2-belastning. Vanligtvis kan kunden mer än halvera tjockleken på filmen. Sträckfilmen kan användas på de flesta förekommande sträckfilmsmaskiner. Men Stretch förordar självklart att det är en maskin från Tosa Group.
Då kan vi garanterat programmera sträckfilmningen så att godset får ett förstärkt skydd där det kan behövas, t ex vid vassa lådkanter.
NY PLATTFORM
Lagom till Scanpack presenterar Stretch den senaste sträckfilmsmaskinen från Tosa Group för svenska marknaden. Tosa Savitar är en ringsträckfilmsmaskin med en imponerande kapacitet – upp till 160 pallar i timmen. Den högsta produktiviteten på marknaden, hävdar Tosa Group. Den slår hela 80 varv i minuten.
Vi visar naturligtvis också andra delar av vår portfölj som bandningsmaskiner och krympfilmsmaskiner. Vi har ett brett utbud och finns i många olika branscher så Scanpack är alltid en viktig mässa för oss, säger Jens.
En specialitet som inte får följa med på mässa är automatiska sträckfilmsmaskiner för rullemballering. Det är en maskintyp som används i framförallt pappersindustrin för tunga stora pappersrullar.
På SCA har vi maskiner som har stått där sedan 1985. Det är generellt lång livslängd på de maskiner vi säljer. Listan på reservdelar är kort mot slutkund. Det är inte eftermarknaden vi ska leva av. Vi satsar istället på att erbjuda kunden kontinuerlig service och underhåll.
NÖJDA KUNDER
Stretch har sitt huvudkontor i Järfälla med en tillhörande filial i Nyköping. Vid större installationer assisterar tekniker från Tosa Group eller andra aktuella tillverkare om så behövs. Stretch representerar flera maskintillverkare. I portföljen finns också krympfilmsmaskiner, krymphuvsmaskiner och palleterings-depalleteringssystem.
Kunderna finns i mellersta och södra Sverige från Gävle och söderut. Omsättningen har de senaste fem åren legat stabilt på mellan 40-50 miljoner kronor.
Vi finns där när kunderna behöver oss och marknaden är tämligen stabil över tid. För oss handlar det om att kunderna ska känna sig nöjda, då kommer tillbaka de till oss när det är dags att investera på nytt. Jens berätta att han ser 2018 och 2019 med goda möjligheter för god tillväxt inom bolaget.
Källa: Packmarknaden